Siirry suoraan sisältöön

Eri hoidot

Mikä hoito kannattaa valita?

Kun tulet ensimmäiselle hierontakerralle, ei sinun tarvitse valmistautua tai tietää mitään etukäteen. Sopivat hoidot valitaan aina hoitosuunnitelman mukaan, joka laaditaan kehontutkimuksen ja liiketestien perusteella yhdessä keskustellen. Kaikki hoidot ovat käytettävissä joka hieronnassa ja niitä ei tarvitse varata erikseen, vaan hieronta valitaan keston mukaan. Ensimmäiselle hoitokerralle suosittelen vähintään 90 minuutin aikaa, jotta kehontutkimuksen ja hoitosuunnitelman laatimisen lisäksi jää vielä hyvin aikaa itse hieronnalle.

Varaa hierontahoito


Ylävartalon ja alavartalon hieronta

Ylävartalo, erityisesti niska-hartiaseutu ja selkä ovat monella jumissa, mikä voi johtua esimerkiksi istumatyöstä näyttöpäätteen edessä tai huonosta ryhdistä. Sen sijaan alavartalon, eli jalkojen lihas- ja nivelkivut ovat yleisiä muun muassa urheilijoilla ja ikäihmisillä. Hieronnasta saa apua kipuihin ja jäykkyyteen koko kehon alueella ja kaikenlaisiin kehon ongelmakohtiin. Voikin olla, että kipu yhdessä kehon kohdassa johtuu kudosten kireydestä toisaalla kehossa. Esimerkiksi ongelma jalkapohjassa saattaa muuttaa kävelytyyliä ja sen seurauksena heijastua kipuna selässä tai hartioissa asti. Siksi pyrin aina hoitamaan asiakkaan kokonaisvaltaisesti ja tunnistamaan ja hoitamaan ongelmien todelliset syyt.

Vaikka tietäisitkin jo, missä kehon kohdassa ongelma on, suosittelen silti varaamaan ensimmäiselle hierontakerralle vähintään 90 minuutin ajan. Ensimmäisellä hoitokerralla tehdään lakisääteiset paperityöt, kehontutkimus ja hoitosuunnitelma, ja siksi kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta itse hieronta ehditään myös tehdä rauhassa.

Faskiahoito

Hieronnan avulla voidaan parantaa kehon liikkuvuutta, esimerkiksi lisäämällä polven liikkuvuutta kävelyn helpottamiseksi, olkapään liikeratoja tai vaikkapa lievittämällä noidannuolta.

Faskia eli peitinkalvo on sidekudosta, joka ympäröi koko kehon lihaksia, luita ja elimiä. Faskiakalvon kireys voi johtaa lihaskipuun ja kehon toimintakyvyn heikkenemiseen, ja tässä tilanteessa hieronta voi auttaa. Faskian hoito voi tapahtua käsiottein tai tarvittaessa faskiaraudoilla, joilla tehtävässä hoidossa pääsen Graston-tekniikan mukaisesti vaikuttamaan pinnalliseen faskiaan. Faskiahoito on siten yksi perushierontaa täydentävä hoitomuoto. Faskioihin voidaan vaikuttaa myös hierontakuppien avulla.

Faskiahoito on mahdollista liittää kaikkiin hierontoihin ja myös ajanvaraus tehdään normaalille hieronnalle. Suosittelen varaamaan ensimmäiselle hierontakerralle vähintään 90 minuutin ajan, jotta aikaa jää hyvin sekä kehon toiminnan kartoitukselle että itse hoidolle.

Hieronnan avulla voidaan parantaa kehon liikkuvuutta, esimerkiksi lisäämällä polven liikkuvuutta kävelyn helpottamiseksi, olkapään liikeratoja tai vaikkapa lievittämällä noidannuolta.

Tämä on erityisen tärkeää ikääntyville ihmisille, joille kehon parempi liikkuvuus voi merkitä parempaa toimintakykyä. Liikkuvuusongelmia voi toki olla kaikenikäisillä ihmisillä.

TENS-hoito

TENS-hoito (engl. Transcutaneous Electrical Nervous Stimulation) on sähköinen hoitomenetelmä, josta monet asiakkaani ovat saaneet hyötyä ja olenkin saanut siitä paljon positiivista palautetta. Sähkövirrasta voi olla apua muun muassa kivun lievityksessä, lihasten rentouttamisessa ja hermokuntoutuksessa, ja laitteessa käytettävät elektrodit ovat henkilökohtaisia. TENS-hoito soveltuu lähes kaikille, mutta sitä ei voi käyttää esimerkiksi silloin, kun asiakkaalla on sydämentahdistin.

TENS-hoito voidaan ottaa osaksi normaalia hierontaa, eikä sitä tarvitse varata erikseen. Sen sijaan aika varataan normaalille hieronnalle, ja TENS-laite otetaan käyttöön tarpeen mukaan. Ensimmäiselle hierontakerralle kannattaa varata vähintään puolentoista tunnin aika, jotta ehditään tehdä kehontutkimus ja aikaa jää hyvin vielä itse hieronnalle.

Kuumakivihieronta

Kuuma- tai lämminkivihieronta on hoitomenetelmä, jossa joko hieron lämpimien kivien avulla tai käytän niitä antamaan lämpöä ihon alla olevaan kudokseen. Kuumakivihieronta koetaan usein miellyttäväksi, koska kiven lämpö rentouttaa. Kivet ovat myös erinomainen tapa hieroa henkilöä, jolla on kipuherkkyyttä normaalissa hieronnassa.

Kuumakivihoito yhdistetään tarpeen mukaan normaaliin hierontaan, eikä sitä tarvitse varata erikseen. Voit varata hieronta-ajan normaalisti ajanvarauksen kautta, ja ensimmäiselle hoitokerralle suosittelen varaamaan vähintään 90 minuutin ajan, jotta ehditään rauhassa tehdä sekä kehontutkimus että itse hieronta.

Hierontakupit eli kuivakuppaus

Hierontakuppien avulla tehtävä hoito perustuu kudoksen vetämiseen alipaineen avulla. Käyttämässäni tekniikassa liikutan alipaineista kuppia iholla, jolloin ihonalainen kudos nousee kupin mukana ylöspäin. Liikkeen suunta on siis päinvastainen kuin normaalissa hieronnassa, jossa kudosta painetaan alaspäin. Tämä hoitomuoto, joka tunnetaan myös nimellä kuivakuppaus, on tehokas työkalu osana hierontaa, ja siitä on apua esimerkiksi liikkuvuuden parantamisessa ja yksittäisen kipukohdan hieronnassa. Hierontakupeilla voidaan vaikuttaa myös ihonalaiseen faskiaan.

Hierontakupit voidaan ottaa käyttöön normaalin hieronnan yhteydessä eikä tätä hoitoa tarvitse siis varata erikseen. Ajanvarauksen kautta varataan aika normaalisti, ja ensimmäiselle hoitokerralle kannattaa varata vähintään 90 minuutin mittainen aika. Tällöin aikaa jää sekä itse hoidolle että kehontutkimukselle, liiketesteille että lakisääteisille paperitöille.

Rentouttava hieronta

Rentoutumisen tarve on yksi monista syistä hakeutua hierontaan. Hieronta poistaa stressiä ja lihasjännitystä ja lievittää mahdollisia kipuja, ja hieronnan lopputulos on usein rentoutuminen joko itse hieronnan aikana tai sen jälkeen. Kehonhoito vaikuttaa myös mieleen ja sen hyvinvointiin. Hierontaan voi tulla siis myös ilman varsinaista ongelmaa tai kipua, ja rentoutuminen on yksi onnistuneen hoidon merkeistä. Rentouttavassa hieronnassa käytetään usein hoitomenetelmiä kuten kuumakivihoito ja TENS-hoito.

Jos toivot rentouttavaa hierontaa, voit varata ajan normaaliin hierontaan. Ensimmäisellä hoitokerralla tehdään hoidon tarpeen kartoitus ja hoitosuunnitelma, ja tässä yhteydessä keskustellaan, onko kehossa ongelmakohtia tai kipua vai onko hoidon pääasiallinen tarkoitus rentoutuminen. Tästä syystä ensimmäiselle hierontakerralle olisikin hyvä varata vähintään 90 minuutin aika, jotta ehdimme rauhassa tehdä sekä kartoituksen että itse hieronnan.

Muusikon hieronta

Harva soitin on täysin ergonominen, ja jokaisen muusikon keho joutuu sopeutumaan omaan instrumenttiin vuosien harjoittelun aikana. Tämä sopeutuminen saattaa aiheuttaa kehoon rakenteita, jotka itsessään aiheuttavat jatkuvia kipuja ja muita ongelmia. Näitä ongelmia saattaa muodostua myös aloitteleville muusikoille, jotka eivät ole vielä oppineet asianmukaista kehonhuoltoa ja rentoutumista, ja jotka saattavat olla niin innokkaita harjoittelemaan, että keho ei sitä kestä.

Jos kehossa on ongelmia esimerkiksi kivun tai huonon liikkuvuuden muodossa, se voi vaikeuttaa tai jopa estää työnteon muusikkona. Olen itsekin taustaltani muusikko, pääasiallisesti piano, urut ja kuorolaulu. Tämä tausta auttaa minua ymmärtämään myös hierojana muusikon kehon erityistarpeet. 

Muusikon instrumentti vaikuttaa kehon toimintaan huomattavasti. Jotkin soittimet aiheuttavat väistämättä toispuoleisuutta kehossa, kuten viulu, sello, poikkihuilu ja kitara, kun taas pianonsoittajilla, kuten muillakin istumatyöläisillä, hartioissa ja niskassa on usein jäykkyyttä. Sen sijaan laulajien selkä ja jalat ovat usein kovalla koetuksella. Näitä ongelmakohtien aiheuttajia ei voi välttämättä poistaa, mutta hieronta voi lievittää kipua ja jäykkyyttä ja parantaa kehon liikkuvuutta ja toimintakykyä.

Hieronta voi esimerkiksi auttaa laulajaa ylläpitämään hyvää ryhtiä, joka on hyvän äänentuoton kannalta välttämätön. Sen sijaan viulistin niskassa, vasemmassa hartiassa ja vasemmassa kädessä voi olla pinnetiloja tai pysyviä kivun lähteitä, jotka voivat jopa estää soittamisen, ja näihin ongelmiin on hieronnalla mahdollista vaikuttaa. Monissa tilanteissa parhaaseen hoitotulokseen päästään, kun asiakas tekee myös kotona venytyksiä, joihin annan mukaan ohjeet.

Oman musiikkitaustani kautta ymmärrän muusikon kehon tarpeita, ja koulutettuna hierojana tunnen ihmiskehon luuston ja lihaksiston ja näihin vaikuttavan hermotuksen. Minulta voit varata hieronta-ajan Kuopioon tai Raaheen, ja teen myös sopimuksen mukaan kotikäyntejä ja hierontoja myös asiakkaan tiloissa, esimerkiksi musiikkiopistoilla.

Varaa hierontahoito